Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Suszone warzywa są wyjątkowo bogate w składniki odżywcze. Po usunięciu z nich wody następuje koncentracja suchej masy a tym samym kumulacja wartości energetycznych, węglowodanów, błonnika, soli mineralnych a nawet niektórych witamin. Łagodna obróbka termiczna w odpowiedniej dla danego produktu temperaturze oraz czasie, pozwala na zachowanie walorów organoleptycznych warzyw suszonych a często nawet podnosi je poprzez ukształtowanie charakterystycznego smaku i aromatu.
Warzywa suszone mają wszechstronne zastosowanie jako surowiec przetwórczy dla przemysłu spożywczego. Szczególnie w ostatnich latach obserwuje się trendy żywieniowe oparte o niskoprzetworzone, naturalne produkty żywnościowe, bogate w składniki odżywcze i takie które można łatwo i szybko przygotować. Innowacyjne produkty typu: „ready to eat” oraz „ready to use” a także inne, dedykowane dla określonych grup konsumentów (np. wegetarian), których receptury są tworzone przez światowych producentów żywności zgodnie z duchem czasu i oczekiwaniem konsumentów, nie mogą powstać bez naturalnych niskoprzetworzonych komponentów, jakimi bez wątpienia są produkty z naszej oferty.
Różnorodność oferty w zakresie zarówno produktów jak i form warzyw suszonych stwarza nieograniczone możliwości wykorzystania ich jako surowiec w wielu dziadzinach przemysłu spożywczego, a szczególnie w koncepcjach zorientowanych na produkty komplementarne, zarówno tradycyjne jak i innowacyjne, przeznaczone dla wszystkich grup konsumentów.
Warzywa suszone znajdują zastosowanie w wielu przemysłowych koncepcjach produktowych, a w szczególności:
– gotowych produktach obiadowych (dania w proszku, kasze/ryż z warzywami, zupy, bazy do zup – zarówno mokrych jak i suchych)
– gotowych produktach śniadaniowych (musli), a także w przekąskach (batony, ciastka)
– jako profil smakowy dla produktów mięsnych (pasztety, farsze , wędliny i inne przetwory mięsne)
– stanowiących bazę smakową dla produktów rybnych (sałatki, pasty oraz inne przetwory i produkty rybne z dodatkiem warzyw)
– jako dodatek do produktów mleczarskich (sery, serki, pasty twarogowe)
– aplikacjach przemysłu piekarniczego (pieczywo smakowe, ciastka, przekąski)
– przyprawach i mieszankach przyprawowych, dresingach oraz sosach do szerokiego zastosowania
– naturalnej „kolorowej żywności”, gdzie warzywa suszone pełnią funkcję barwników
– żywności prozdrowotnej, niskoprzetworzonej
– suplementach diety
– karmach suchych i mokrych dla zwierząt domowych
– dodatkach paszowych dla zwierząt hodowlanych